Η Οικονομικη Κριση στην Ελλαδα και η Αυξηση της Παχυσαρκιας

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, και παρά τις προειδοποιήσεις είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει αυτό το φαινόμενο λόγω των περικοπών που δέχεται συνεχώς το ελληνικό οικογενειακό εισόδημα και η μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Τα σωματικά βάρη των παιδιών αλλά και των ενηλίκων αυξήθηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης. Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι η υγιεινή και σωστή διατροφή είναι συνώνυμη με το υψηλό κόστος. Έτσι καταφεύγουμε σε φθηνές λύσεις, κυρίως επεξεργασμένων τροφών, που πλασάρονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εμφανίζονται σαν λυτρωτές του οικογενειακού μας εισοδήματος.

Είναι όμως αυτή η σωστή αντιμετώπιση; Όχι!

Είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και να γυρίσουμε στα απλά αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα. Αυτά δεν είναι άλλα από αυτά που βρίσκονται στην κορυφή της Μεσογειακής Διατροφής και όλα τρόφιμα που παράγει ο τόπος μας.

  • Το βασικότερο είναι η οργάνωση. Σχεδιάζουμε ένα υγιεινό και χαμηλό σε κόστος εβδομαδιαίο διαιτολόγιο.
  • Φτιάχνουμε μια λίστα με ό,τι θα μας χρειαστεί μέσα στην εβδομάδα.
  • Βασικός κανόνας: Δεν ψωνίζουμε ποτέ πεινασμένοι, αλλιώς πέφτουμε σε παγίδες.
  • Αγοράζουμε πάντα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά μόνο αυτά που είναι της εποχής, γιατί είναι οικονομικότερα λόγω της μεγάλης παραγωγής τους. Δε χρειάζεται να φάμε καρπούζι ή ντομάτα στα μέσα Νοεμβρίου!
  • Δεν αποκλείουμε από τη διατροφή μας το ψάρι, γιατί υπάρχουν φθηνές επιλογές κυρίως μικρών ψαριών, όπως σαρδέλες, γαύροι, αθερίνες, που είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα και ασβέστιο.
  • Ακόμα και τα οφέλη των κρεάτων μπορούμε να τα παρέχουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας, αντικαθιστώντας τα: Ρύζι με φακές, ρεβίθια με κριθαράκι, φασόλια με μακαρόνια.
  • Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο. Μπορεί να θεωρείται ακριβό, αλλά με αυτόν τον τρόπο είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε το λάδι με σύνεση, οπότε και πιο οικονομικά μας έρχεται και δεν παχαίνουμε!
  • Και το σημαντικότερο είναι η συνήθεια κατανάλωσης ενός καλού πρωινού, βασικό συστατικό για μια μέρα γεμάτη ενέργεια και διαύγεια.

Γιατί μπορούμε να γυρίσουμε τις συνέπειες της κρίσης προς όφελός μας.

Φέρσου έξυπνα και ζήσε υγιεινά!