Τι Είναι το Ακρυλαμίδιο & Γιατί Συνιστάται η Μείωσή του

Το ακρυλαμίδιο είναι μια άοσμη κρυσταλλική ουσία που παράγεται κυρίως μετά από παρετεταμένη υψηλή θερμική επεξεργασία. Θεωρείται τοξική ουσία και πιστεύεται ότι η αθροιστική καθημερινή χρήση του έχει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας.

Το ενδιαφέρον για την ουσία αυτή ξεκίνησε το 2002 στη Σουηδία, από όπου και συνεχίστηκαν πλήθος μελετών και πειραμάτων με αντικρουόμενες απόψεις όσο αφορά την συμμετοχή του στη δημιουργία καρκίνου. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά τη τοξικότητά του με επιπτώσεις σε διάφορα συστήματα του ανθρωπίνου οργανισμού και την γενική παραδοχή μείωσης του από τα τρόφιμα. Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται στη διαδικασία ενός προγράμματος παρακολούθησης των επεξεργασμένων τροφίμων με σκοπό να καθιερωθεί ανώτατο ασφαλές ημερήσιο όριο πρόσληψης, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένουμε. Μέχρι τότε, μερικές πρακτικές συμβουλές για αποφυγή πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων του:

  • Να προτιμείται ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο, αλλά µε το ίδιο τελικό ποσοστό υγρασίας.
  • Όπου είναι δυνατό, να προτιμείται το ψήσιμο με βρασμό ή με ατμό.
  • Να αποφεύγεται το ψήσιμο φαγητού για περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο.
  • Πριν τηγανιστούν οι πατάτες, είναι καλύτερο να έχουν εμβαπτιστεί για αρκετή ώρα σε νερό, προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα τους σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Επίσης, καλό είναι οι πατάτες αρχικά να ζεματίζονται σε καυτό νερό και κατόπιν να υφίστανται σύντομο τηγάνισμα.
  • Αποφεύγουμε την καθημερινή κατανάλωση τσιπς, γαριδάκια κ.α.